Flintastek

Flintasteken är en verklig favorit under sommargrillningen. Dess goda smak, saftighet och enkelhet i tillagningen har gjort den till en storfavorit. Den passar utmärkt med klassiska grillsmaker och kan med fördel grillas på en kolgrill. Mitt tips är att du ger varje sida 10-12 minuter och vänd ofta. När fettranden är genomgrillad är köttet klart. Inför tillagningen kan det vara bra att göra några snitt i fläsksvålen för att undvika att köttet kränger och blir svårt att hantera. I butiken kan du hitta flintastek i olika utföranden – helt okryddad, torrkryddad eller marinerad. En genomsnittlig flintastek väger mellan 1,1–1,3 kg med ett litet ben och räcker till cirka tre personer.

Innertemperatur:

Rare: -°
Medium: 70°
Well done: 70°

Innertemperatur

Innertemperatur för Flintastek

Läs om fler detaljer här nere

Mer om Flintastek

Flintasteken, som är en del av grisens bakdel, är en verklig favorit under sommargrillningen. Dess goda smak, saftighet och enkelhet i tillagningen har gjort den till en storfavorit. En härlig kombination av kött och svål ger den en fantastisk smak. Köttet självt har en relativt låg fetthalt på cirka 3 procent, medan svålen sticker ut med en fetthalt på ungefär 13 procent. Svålen är en viktig del av upplevelsen då den bidrar med smak och håller köttet saftigt. Det är viktigt att inte skära bort svålen innan tillagningen för att behålla den ljuvliga smaken och saftigheten.

Flintasteken passar utmärkt med klassiska grillsmaker, så som paprika och chili, ingefära och citrus, lök och vitlök, svart- eller vitpeppar, spiskummin eller kummin, olika barbecueblandningar och grillkryddor.

Du kan med fördel grilla flintasteken på en kolgrill men den går också bra att grilla i ugnen eller steka i en vanlig stekpanna. Med tanke på att köttet är relativt magert och tunt, är det bäst att undvika att grilla eller steka det på för hög värme för länge, för att undvika att det blir torrt. Mitt tips är att du ger varje sida 10-12 minuter men att du vänder ofta. När fettranden är genomgrillad är köttet klart. Inför tillagningen kan det vara bra att göra några snitt i fläsksvålen för att undvika att köttet kränger och blir svårt att hantera.

Efter att köttet är färdiglagat är det en god idé att skära det på skrå, i sneda skivor, tvärs över muskeltrådarna. På så vis kan gästerna själva välja att skära bort svål och fett eller njuta av det. I butiken kan du hitta flintastek i olika utföranden – helt okryddad, torrkryddad eller marinerad. Varför inte prova att smaksätta den själv med en torrmarinad eller rubb innan tillagningen? En genomsnittlig flintastek väger mellan 1,1–1,3 kg med ett litet ben och räcker till cirka tre personer. Det är en garanterad succé på middagsbordet eller grillfesten!