Fläskytterfilé

Fläskytterfilé är en snabb och lättlagad detalj som ger fantastisk smak. Köttet blir saftigare om den steks hel i ugn. Smaken och saftigheten ökar också om du behåller fettkappan under tillagningen och skär bort den före servering.

Innertemperatur:

Rare: -°
Medium: 70°
Well done: 70°

Innertemperatur

Innertemperatur för Fläskytterfilé

Läs om fler detaljer här nere

Mer om Fläskytterfilé

Fläskytterfilé är även känd som benfri kotlettrad eller fläskhare. Det är en snabb och lättlagad köttdetalj som ger fantastisk smak. När benen avlägsnas och fettet putsas från kotlettraden omvandlas den ibland till ytterfilé eller fläskytterfilé i butiken.

Den benfria kotlettraden hämtas från grisens rygg, och är precis som namnet antyder, en bit utan ben. Vanligtvis behålls fettkappan och ibland även svålen. När den putsas från fett och ben och skärs till en längre och smalare bit får den namnet fläskytterfilé. Det är viktigt att notera att fläskytterfilén inte är en filé i traditionell bemärkelse, utan snarare en renskuren kotlettrad. Ibland behandlas fläskytterfilén med en saltlake för att göra köttet extra saftigt.

Kotlettraden blir saftigare om den steks hel i ugn. Smaken och saftigheten ökar om du behåller fettkappan under tillagningen och skär bort den före servering. Putsad kotlettrad kan även stekas i skivor. Köttet är magert och kräver skonsam tillagning. Vid stekning av fett- och benfria kotlettskivor är en innertemperatur på 65°C tillräcklig för att undvika att köttet blir hårt och torrt. Du kan också tärna eller strimla den putsade kotlettraden för att använda i grytor eller wokrätter, även om det finns andra delar av grisen som kan vara mer prisvärda för detta ändamål.

I butiken kan du hitta benfri kotlettrad i olika putsningsgrader, med fettkappan kvar eller helt renputsad. Den kan säljas både i bit och i skivor. För att beräkna mängden, planera för cirka 150 gram kotlettrad med fett och ben per person eller 100 gram av renputsad kotlettrad.