Skinka

Skinka är en av världens mest använda ingredienser. Det beror till stor del på att den är användbar till mycket och är god i så många olika former. Skinkan kan saltas, torkas, rökas och kokas. Alltifrån charkskinkor, julskinka, flintastek och mycket mer skapas från denna styckdeltalj.

Innertemperatur:

Rare: -°
Medium: 72°
Well done: 72°

Innertemperatur

Innertemperatur för Skinka

Läs om fler detaljer här nere

Mer om Skinka

Skinka är en av världens mest använda ingredienser. Det beror till stor del på att den är användbar till mycket och är god i så många olika former. Skinkan kan saltas, torkas, rökas och kokas. Alltifrån charkskinkor, julskinka, flintastek och mycket mer skapas från denna styckdeltalj.

Riktigt fint behandlad skinka ger en subtil och finstämd upplevelse av griskött. En väl saltad och torkad skinka eller en som fått djupa röktoner av naturlig rök är något av det finaste i köttväg man kan avnjuta.

Hel färsk skinka, ytterlår, innanlår och fransyska kan skäras ut som skinkstek. Köttet kan kokas i gryta, ugnsstekas eller bakas i lergryta till innertemperatur 68–70 grader. Bind gärna upp kött som ska stekas som hel stek, bind med bomullssnöre, det krymper inte under tillagningen. En uppbunden köttbit är lättare att bryna, blir jämnare stekt och kan som färdig lätt skäras upp i fina skivor.

Grytbitar kokas till gryta eller soppa. Strimmlat kött passar utmärkt i wok, sås till pasta eller snabblagad gryta. Skivat kan köttet stekas i panna eller grillas. Skivor kan även paneras och stekas som schnitzel eller användas som rulad.

I butik säljs skinka i olika former. I färsk form som skinkstek och då oftast av innanlår eller fransyska. Grillprodukten flintastek säljs mest under sommartid. Rimmad skinka brukar kallas julskinka eller helgskinka, och säljs med eller utan ben. Färdigkokt rimmad skinka är numer en vanlig produkt – framförallt under julen, då också ekologisk skinka blivit allt vanligare. Kokt eller rökt säljs skinkan även som smörgåsmat. Lufttorkad skinka är under utveckling hos flera svenska producenter men utländska förebilder från framförallt Italien och Spanien. Kallskuren skinka kan avnjutas med fint bröd eller olika torkade eller färska frukter.