Entrecôte

Entrecôte är en av mina absoluta favoritdetaljer. Jag steker alltid min entrecôte till en innertemperatur på 60° i pannan eller ugnen.

Entrecôten är marmorerad och har mycket insprängt fett och ofta en tjock kappa. Stek den med allt fett och lämna det sedan på tallriken.

Mortla en vitlöksklyfta med lite flingsalt och blanda med smör. Krydda med lite torkad basilika så har du ett grymt gott tillbehör.

Innertemperatur:

Rare: 55°
Medium: 60°
Well done: 70°

Innertemperatur

Innertemperatur för Entrecôte

Läs om fler detaljer här nere

Mer om Entrecôte

Entrecôte är en av mina absoluta favoriter bland styckdetaljerna. Det har såklart att göra med den fina marmoreringen en riktigt bra entrecôte har. Marmoreringen eller det insprängda fettet i köttbiten gör att den blir saftig, mör och får riktigt bra smak. En perfekt tillagad Entrecôte är bland det bästa man kan få serverad, tillagar man den hemma och inte riktigt får till den perfekta innertemperaturen så är inte det hela världen, köttet kommer ändå smaka riktigt gott.

Förutom det insprängda fettet brukar entrecôten komma med en rätt fet kappa. Om kappan är tjock kan det vara en fördel att snitta den, annars kan köttbiten få för sig att kupa ihop sig som en skål när fettet drar ihop sig under tillagningen. Jag tycker att man alltid ska steka entrecôte med kappan kvar, personligen äter jag oftast upp största delen av kappan. Även om man inte gillar att äta fettakappan så får man mer smak i köttet om den får sitta kvar vid tillagningen och skära bort den när man äter.

Entrecôte är en så kallad "ädel detalj" och brukar kunna vara ganska dyr men vill man lyxa till det så blir en gryta eller chili gjord på entrecôte grymt god :).

Ofta grillar jag under somrarna skivad entrecôte, gärna tjocka skivor. På grillen kan det gå väldigt fort och att ha en bra termometer är viktigt för att bestämma rätt innertemperatur. Eftersom det blir väldigt varmt i en grill så är det bäst att ha en termometer med lång sladd så att termometern inte börjar smälta...det har hänt mig. Om det är väldigt varmt på grillen så se till att plocka ut köttet några grader innan perfekt innertemperatur då ytan på köttet är varmare än innertemperaturen och tillagningen kommer fortsätta en stund även efter det att du tagit bort köttet från grillen.