Flankstek

Flankstek är en styckdetalj som på senare år blivit väldigt populär på grillen. Detaljen kommer från undersidan av djuret och brukar ingå i det som sammanfattas som Kållapp. Den har bra köttsmak och har en jämn och platt form vilket gör den enkel att tillaga.

Den är ganska trådig och vinner på att marineras innan grillning. Grilla gärna flanksteken hel och servera den uppskuren i tunna skivor på en snygg träskärbräda.

Innertemperatur:

Rare: 58°
Medium: 62°
Well done: 70°

Innertemperatur

Innertemperatur för Flankstek

Läs om fler detaljer här nere

Mer om Flankstek

Flanksteken sitter på djurets undersida och kommer helt enkelt från djurets magmuskler. Detaljen har grova fibrer som ger en väldigt smakrik och köttig smak. Eftersom fibrerna är väldigt grova så mår flanksteken bra av att marineras en tid innan den tillagas. Det gäller speciellt om du vill helgrilla en flankstek.

Grilla flankstek

Att lägga en rejäl flankstek på grillen är riktigt fint en varm sommarkväll. Flanksteken är väldigt vanlig i butikshyllorna just på sommaren då den kommit att bli en väldigt populär detalj just till grillen. Det beror sannolikt på att den är lätt att grilla i hel bit då hela biten har samma tjocklek, den är också kanske tunn vilket gör att den blir klar ganska snabbt på grillen. 5 minuter på var sida brukar räcka för att få en perfekt flankstek.

Jag gillar att marinera mitt kött med salt, lökpulver, paprikpulver och vitlök men egentligen vilken marinad som hellst funkar finfint för flanksteken. Låt köttet ligga i marinaden minst en timme innan grillning

Flankstekens grova fibrer behöver skäras tvärs över, annars blir köttet segt. Jag brukar däför servera en helgrillad flankstek direkt på skärbrädan skuren i tunna skivor. Glöm inte att låta köttet vila ca 10 minuter innan du skär upp det för att inte all saft skall rinna ut.

Andra användningsområden för flankstek

Flanksteken funkar också perfekt i wok och biff stroganoff. Strimla den då tunnt innan du steker den några minuter i en väldigt varm panna.