Högrev

Högrev är inte så jättevanlig att man temperatursteker men högreven är en väldigt fin detalj och går utmärkt att steka i ugn. Gör det på väldigt låg värme väldigt lång tid till en lagom innertemperatur. Ugnstemperaturen bör vara runt 75° och ett halvt kilo tar typ 8h.

Ännu bättre passar det i gryta som kallopps, gulasch eller ännu hellre min favorit, över-natten-chili.

Innertemperatur:

Rare: 60°
Medium: 65°
Well done: 70°

Innertemperatur

Innertemperatur för Högrev

Läs om fler detaljer här nere

Mer om Högrev

Jag tror att den vanligaste detaljen som hittas i vårt kylskåp och frys är högreven. Det beror främst på att jag älskar att göra grytor. Alla vet väl vid det här laget att högreven är kungen i långkok men den funkar också på grillen, speciellt om man får tag i ett högrevshjärta. Högrevshjärtat är den innersta delen av högreven och är nästan som en entrecôte, högrevshjärtat är dock inte riktigt lika fast i köttet. Högreven har grova fibrer och tät bindväv, det som gör den så lämplig i grytor, för att få ordning på det här när man ska grilla så lågtempar man den med fördel innan grillen. Det kan man göra med sous vide eller bara några timmar i ugnen. Då bryts de grova fibrerna ner och köttet får en finare textur men med samma goda köttsmak som karaktäriserar högreven.

Ibland när man handlar högrev får man en riktigt fin bit, då kan det vara så att man fått hjärtat i en förpackning för vanlig högrev, en riktig jackpot! Välsorterade butiker erbjuder dock högrevshjärta som enskild detalj men brukar då också kosta därefter. Hur som helst tycker jag att du ska testa att som omväxling grilla en högrev. Bärja med att lågtempa den, alltså köra den på låg värme ett par timmar och sedan grilla den till en innertemperatur på ca 60°c.